Majstrovstvá sveta v presnej orientácii (Daugavpils, Lotyšsko)

Majstrovstvá sveta presnej orientácii sú za nami.

Na štarte sa zo slovenskej reprezentácie postavilo to najlepšie z najlepšieho. Výsledkom bolo dosiahnutie obrovského úspechu, keď získali zlatú a striebornú medailu prostredníctvom individuálneho úspechu Ján Furucza.

Zloženie našej reprezentácie bolo takéto:

obsadzovali sme iba kategóriu Open:

Pavol Bukovác (TempO)
Dušan Furucz (všetky disciplíny)
Ján Furucz  (všetky disciplíny)
Marián Mikluš (všetky disciplíny)

Na rozdiel od Majstrovstiev Európy sa Majstrovstvá sveta rozbiehali disciplínou TempO. Najprv sa konala kvalifikácia. Postupový kľúč bol jednoduchý. Existovali dve skupiny a z každej skupiny postupovalo prvých 18. pretekárov. Naši pretekári ukázali vysokú kvalitu, keď do finále postúpili všetci pretekári, čo dokázali iba ďalšie tri národné tímy. Do finále postúpil zo skupiny A Dušan Furucz z 3. miesta a Pavol Bukovác z 12. miesta. Zo skupiny B postúpil Ján Furucz z 5. miesta a Marián Mikluš z 13. miesta. Samotné finále bolo veľmi tesné, keď prvých 9 pretekárov sa zmestilo do cca 40 sekúnd. Veľkým úspechom sa skončilo účinkovanie pre Jána Furucza, ktorý získal už svoju druhú striebornú medailu z MS, aj keď tentokrát to bolo iba 4,5 sekundy za zlatom. Vynikajúce umiestnenie dosiahol Dušan Furucz, keď obsadil 8. miesto. Škoda jednej chyby na poslednom stanovisku, ktorá ho odsunula zo 4. miesta. Pavol Bukovác obsadil 18. miesto a Marián Mikluš obsadil konečné 36 miesto.

To najlepšie ale ešte malo len prísť. Čakala nás disciplína PreO, kde sa slovenskej reprezentácii ešte nikdy nepodarilo získať miesto v prvej desiatke. Dúfali sme, že tento rok toto prekliatie prelomíme. Prelomili sme ho a to rovno zlatou medailou, o ktorú sa postaral Ján Furucz svojím bezchybným výkonom v obidvoch dňoch. Dušan Furucz obsadil 37. miesto a Marián Mikluš skončil na 44. mieste.

Veľké očakávania sme mali v našej najúspešnejšej disciplíne, ktorou sú štafety. Na predchádzajúcich majstrovských podujatiach bolo naším najhorším umiestnením 4. miesto, tak sme právom očakávali čo najlepšie umiestnenie. Výsledkom bolo 16. miesto, čo je obrovským sklamaním pre náš tím. Ťažko hľadať príčiny, javí sa to ako kolektívne zlyhanie všetkých členov tímu.

V každom prípade tento jednotlivý tímový neúspech nemá vplyv na hodnotenie našej účasti na MS. Naša reprezentácia výrazne prekvapila a stala sa jednou z najúspešnejších krajín týchto MS. Pozitívnou správou je možnosť postaviť jedného ďalšieho reprezentanta do disciplíny PreO, nakoľko majster sveta má účasť istú nad povolené kvôty.

Ján Furucz, predseda sekcie presnej orientácie

Pridaj komentár