Majstrovstvá Európy v presnej orientácii (Bratislava, Slovensko)

Majstrovstvá Európy v presnej orientácii sú za nami. Tentokrát sme bojovali na dvoch frontoch.

Skúsení reprezentanti tentokrát nepretekali, nakoľko sme boli zároveň usporiadateľmi. Myslím že sme nesklamali a hlavne sme ukázali technickú kvalitu. Zopár problémov sa samozrejme našlo, ale boli skôr interného charakteru.

Na druhej strane dostalo mnoho mladých možnosť ukazáť svoje schopnosti na pretekárskom poli. Zloženie našej reprezentácie bolo takéto:

v kategórii Open nás reprezentovali:

Pavol Bukovác (všetky disciplíny)
Šimon Mižúr (všetky disciplíny)
Tereza Miklušová (všetky disciplíny)
Tamara Miklušová (všetky disciplíny)
Ondrej Piják (všetky disciplíny)
Matej Hraboš (PreO, TempO)
Daniel Pompura (Štafety, TempO)

v kategórii Para nás reprezentovala:

Silvia Shahzad (PreO, TempO)

V pretekoch PreO sa naši pretekári len rozbiehali, pre mnohých to bola prvá skúsenosť s majstrovským podujatím. Najlepšie sa v kategórii Open umiestnil Pavol Bukovác na 34. mieste, 42. bol Ondrej Piják, 64. Tamara Miklušová, 68. Matej Hraboš, 80. Šimon Mižúr a 86. Tereza Miklušová. V kategórii Para obsadila Silvia Shahzad 30. miesto.

Veľkým prekvapením boli naši reprezentanti v pretekoch štafiet, keď prvá štafeta v zložení Tereza Miklušová, Šimon Mižúr a Pavol Bukovác obsadila skvelé pódiové 5. miesto v tzv. redukovanom poradí. Naša druhá štafeta v zložení Ondrej Piják, Daniel Pompura a Tamara Miklušová obsadila 21. miesto v neredukovanom poradí.

Veľmi dobre sa našim reprezentantom darilo aj v disciplíne TempO, keď prekvapujúco z kvalifikácie postúpili až 4 naši reprezentanti, čo nedokázali ani iné kvalitné krajiny. Do finále postúpil zo skupiny A Pavol Bukovác z 2. miesta a z 5. Tereza Miklušová. Postúpiť sa nepodarilo Matejovi Hrabošovi z 31. miesta a Silvii Shahzad zo 47. miesta. Zo skupiny B do finále postúpili Tamara Miklušová zo 7. miesta a Šimon Mižúr z 9. miesta. Postúpiť sa nepodarilo Ondrejovi Pijákovi z 32. miesta a Danielovi Pompurovi zo 42. miesta. Do finále postupovala 18 najlepších pretekárov z oboch skupín.

Vo veľmi ťažkom finále naši reprezentanti a najlepšie sa umiestnil Pavol Bukovác na 12. mieste, 17. bola Tamara Miklušová, 21. Tereza Miklušová a 29. miesto obsadil Šimon Mižúr. Naši mladí nesklamali a ukázali, že najlepšie im to ide v TempOvej disciplíne.

V vystúpením našich reprezentantov na ME som ako predseda sekcie veľmi spokojný. Určite nesklamali skôr naopak. Viem, že niektorí mysleli na medaile, ale v tejto konkurencii (ME sú obsadené kvalitnejšie ako MS) 5. miesto v štafetách a najlepšie 12. miesto v jednotlivcoch sú skvelé výsledky. Jasným lídrom bol Pavol Bukovác. Predošlé skúsenosti uplatnili sestry Miklušové a Šimon Mižúr najmä v disciplíne TempO. Som rád, že nám na Slovensku vyrastá mladá generácia, ktorá je prísľubom do budúcnosti, ale je potrebné nepoľaviť v tréningovom procese a snažiť sa získať čo najviac pretekových skúseností, čo je alfa a omega úspechu v presnej orientácii.

Ján Furucz, predseda sekcie presnej orientácie

Pridaj komentár