3. a 4. kolo Európskeho pohára v presnej orientácii 2016

So značným oneskorením spôsobeným účasťou na rôznych pretekov, trochu hektickým obdobím v práci a inými úlohami sa mi akosi nedarilo písať články k jednotlivým udalostiam. Teraz počas prázdninového obdobia sa budem snažiť urýchlene dohnať všetky resty. A začnem článkom o pretekoch Európskeho pohára v presnej orientácii. Hlavný dôvodom organizovania, bolo otestovanie našich schopností pri organizovaní veľkých medzinárodných pretekov a to hlavne kvôli plánovaným Majstrovstvám Európy v Presnej Orientácii v roku 2018.

Prvé preteky sa konali na hrade Červený Kameň spolu s pretekmi SRJ „Pohár oslobodenia mesta Pezinok 2016“. Doobeda mohli pretekári absolvovať preteky na krátku trať a poobede šprint v samotnom areáli a v jeho okolí. A medzi týmito dvomi etapami aj samotný Európsky pohár. Využili sme synergický efekt pri príprave pretekov spolu s klubom orientačného behu Sokol Pezinok (mapy, zhromaždisko, atď.) a tak si pretekári mohli naplno vychutnať tento slnečný víkend pri absolvovaní rôznych typov orientačného behu.

Niektorý pretekári ukázali, že sú dobrý aj v klasickom orientačnom behu. Napríklad na krátkej trati v Elite bol Alessio Tenani (Taliansko) piaty, Guntar Mankus (Litva) dvanásty, Nick Barrable (Veľká Británia) trinásty, atď. Tereza Miklušová (Slovensko) vyhrala ženskú Elitu a Sarah-Jane Barrable (Veľká Británia) bola siedma. V šprinte v Elite Alessio Tenani skončil druhý a za ním na siedmom mieste Nick Barrable, štrnásty Tom Dobra, pätnásty Michele Cera (Taliansko), atď. Tereza Miklusová opäť vyhrala a Sarah-Jane Barrable bola tretia.IMG_4231

Samotné preteky v Presnej orientácii v disciplíne PreO sa konali v prestávke medzi spomínanými pretekmi. Vzhľadom k vhodnému termínu tesne pred Majstrovstvami Európy v Jeseníku v Českej republike sme videli prakticky celú európsku (vlasne aj svetovú) špičku.

IMG_4338

Preteky dokončilo 128 pretekárov z 15 krajín. Na umiestnenie na stupňoch víťazov bolo treba ísť bezchybne. To sa podarilo len trom pretekárom, ktorý patrili do okruhu širších favoritov. A tak o výsledku rozhodovali dve časové kontroly. Na nich bol najrýchlejší a bez chýb Wahlgren Lennart zo Švédska, ktorý ich dokázal odpovedať za expresných sedem sekúnd, za ním už s jednou chybou bol Stålnacke Erik zo Švédska a tretí Horjan Zdenko z Chorvátska. Ďalších 21 pretekárov malo len jednu chybu, kde o výsledkoch rozhodovala hlavne veľmi ťažká 11 kontrola. Kvôli nej zostali tesne za stupňami štvrtý Tertsunen Ari z Fínska, ktorý sa stal našim IOF advisorom pre Majstrovstvá Európy 2018, piaty Huzan Peter z Veľkej Británie a šiesty Madella Remo z Talaianska. V kategórii Para bol najlepší Jansson Ola zo Švédska (celkovo na 27 mieste) a na druhom a treťom mieste Ukrajinci Vovk Vladyslav a Kulykova Iryna (celkovo 39. a 40. miesto).

Preteky boli zároveň aj Majstrovstvami Českej a Slovenskej republiky.

IMG_4329

U našich susedov bolo poradie na stupňoch výsledkov nasledovné:

Open:   1. Forst Libor, 2. Kurfürst Pavel, 3. Locker Martin

Para:    1. Kosťová Jana, 2. Hůlka Bohuslav, 3. Špidlen Miroslav

Junior:  1. Locker Daniel, 2. Locker Tomáš, 3. Forst Antonín

Majstrovstvá Slovenska príjemne prekvapili novými tvárami. Novým Majstrom Slovenska sa stal Brüll Karol z domáceho klubu Sokol Pezinok.IMG_4306

Duhý bol Bednárik Martin z TJ Čingov Spišská Nová Ves a na treťom mieste Mikluš Marián z Rapidu Bratislava. Na štvrtom mieste naša zahraničná posila Tišljar Ivo, na piatom mieste reprezentant v klasickom orientačnom behu Piják Ondrej a na šiestom mieste Mižúr Šimon z nášho oddielu Farmaceut Bratislava.

Detailnejšie výsledky, mapy a riešenia môžete nájsť na našich stránkach.

 

 

V nedeľu sme sa presunuli do Borského Mikuláša kde sa konala disciplína TempO. Tentoraz už sme boli o dosť ďalej od klasických orieňťákov, ktorý mali zhromaždisko v Kučišdorfskej doline. Ale snažili sme sa vyjsť v ústrety všetkým záujemcom a tak sa niektoré mená z Presnej Orientácie objavili aj tu. V mužskej elite bol napríklad štvrtý Alessio Tenani, ktorý celkovo skončil na treťom mieste.

Oproti predošlému dňu sa výrazne zmenil terén. Z  kameňov sa pretekári presunuli do plochého pieskového terénu z množstvom borovíc kde bolo treba riešiť hlavne vrstevnicové objekty. Favoriti nemali žiadny problém sa vysporiadať s touto zmenou, ale samozrejme vzhľadom k širokej špičke sa aj tu na stupňoch víťazov objavili nové mená. Jasne vyhrala Wiksell Marit zo Švédska, ktorý prišla len na túto disciplínu. Mala len dve chyby a celkový čas 213 sekúnd. Budúci Majster Európy Kurfürst Pavel z Českej republiky tu ukázal svoju výkonnosť celkovým časom 252 sekúnd (dve chyby) a skončil druhý. Na treťom mieste skončil včerajší víťaz Wahlgren Lennart zo Švédska z časom 255 sekúnd (tri chyby).

IMG_4347

Ďalej nasledovali Kalousek Jiří z Českej republiky, Keresteš Krešo zo Slovinska a Jacobson Anna z Fínska.

Preteky boli zároveň aj Majstrovstvami Českej a Slovenskej republiky. U našich susedov bolo poradie na stupňoch výsledkov nasledovné:

Open:   1. Kurfürst Pavel, 2. Kalousek Jiří, 3. Kosťová Jana

Junior:  1. Locker Tomáš Locker , 2. Daniel, 3. Forst Antonín

IMG_4357

IMG_4361

Novým Majstrom Slovenska sa stala naša zahraničná posila Tišljar Ivo, druhý bol Mikluš Marián z Rapidu Bratislava a na treťom mieste naša ďalšia zahraničná posila Varnica Tomislav.

IMG_4352

Na ďalších miestach Šimon Mižúr (FBA), Miklušová Tamara (RBA) a Petruchová Silvia (FBA).

Detailnejšie výsledky a riešenia môžete nájsť na našich stránkach.

 

A zamozrejme si môžete pozrieť aj nejaké fotky z celého víkendu.

 

Za obidva dni sa výsledky sčítali podobným štýlom ako sa rátajú štafety a celkové výsledky boli nasledovné:

1   Wahlgren Lennart Swedish TrailO team SWE

2   Kurfürst Pavel VSTJ FS Praha CZE

3   Stålnacke Erik Swedish TrailO team SWE

4   Kyrychenko Vitaliy Driada UKR

5   Horjan Zdenko OK Vihor CRO

6   Tenani Alessio Gruppo Sportivo Forestale ITA

IMG_4365

V kategórii Para:

1 Jansson Ola Swedish TrailO team SWE

2 Kosťová Jana Sportovní klub vozíčkařů Praha CZE

3 Shmatov Pavel Russia National Team RUS

IMG_4372

Väčšina pretekárov sa hneď po vyhlásení výsledkov začala presúvať na Majstrovstvá Európy a my sme začali baliť preteky. O našich úspechoch na Majstrovstvách Európy na ktoré sme išli až o deň neskoršie sa dozviete v ďalšom článku.

IMG_4374

Po obidva dni prezentoval náš najmladší brat Peťo jeho nový program VirtualO na ktorý sa už moc tešíme.

IMG_4392

Na záver by som sa chcel poďakovať všetkým našim členom oddielu za pomoc pri organizovaní. Niektorých určite spoznáte aj na fotkách nižšie.

IMG_4216IMG_4279

IMG_4298IMG_4386

A tiež hlavne Bratislavskému samosprávnemu kraju za poskytnutie dotácie bez ktorej by sme nemohli zorganizovať tieto preteky.

bsk

Pridaj komentár