Reprezentácia Presnej Orientácie – Vyhodnotenie sezóny 2015

Reprezentačný výber SR v Presnej Orientácii pre rok 2015 (RV):

Výber A – nikto výber B: Dušan Furucz (FBA) – OPEN, Ján Furucz (FBA) – OPEN Sledovaní pretekári: Marián Mikluš (RBA) – OPEN, Silvia Petruchová (FBA) – PARA

Realizačný tím: Dušan Furucz

 

Vrcholné preteky sezóny:

Majstrovstvá sveta v Presnej Orientácii (WTOC),  22.28.6.2015, Zahreb, Chorvátsko

Na základe splnenia nominačných kritérií sa MS zúčastnili pretekári Dušan Furucz (FBA), Ján Furucz (FBA) a Silvia Petruchová (FBA). Vedúcim výpravy bol Dušan Furucz.

Napriek len začiatkom v tejto pre nás relatívne mladej športovej disciplíne a nedostatku skúseností sme si za posledné dva roky vybojovali pozornosť ostatných krajín. Nemali sme veľké očakávania, ale aj tak sme dúfali v dobrý výsledok. Ten sa podaril Jánovi Furuczovi, ziskom striebornej medaily, ktorý v disciplíne TempO porazil dlhodobých ašpirantov na dobrý výsledok a len favorizovaný Fín Antti Rusanen ho v závere odsunul na druhé miesto. S Dušanom Furuczom sme siahali aj po druhej medaile, ale nedostatok skúseností a drobná fyzická indispozícia, vyústili k chybám z nepozornosti, čoho výsledkom bolo klesnutie z druhého na konečné šestnáste miesto.

Tesne pred samostatnými MS sme v rámci prípravy absolvovali prípravné preteky, ktoré boli súčasťou Európskeho pohára. Dosiahli sme tu pekné výsledky a zvýšili našu sebadôveru, ale v budúcnosti budeme musieť zvážiť vplyv veľkého množstva pretekov tesne pred vrcholnými pretekmi.

Prvým oficiálnym pretekom na MS bola prvá časť PreO (sčítavajú sa výsledky dvoch pretekov). Daždivé počasie spôsobilo, že trať bola rozbahnená a miestami to pripomínalo skôr motokrosovú súťaž ako preteky v presnej orientácii. Odmenou boli orientačne veľmi náročné preteky, kde sa žiadnemu pretekárovi z celého štartovného poľa nepodarilo dosiahnuť plný počet bodov. Tu sa ukázal veľký vplyv tlaku okolia. Jano, ktorý sa predovšetkým zameriava na disciplínu PreO urobil 5 chýb a skončil až na 29. mieste, od Dušana sme neočakávali v tejto disciplíne žiadny výrazný výsledok a bez tlaku okolia len s dvomi chybami bol opäť (ako minulý rok na MS v Taliansku) po prvom dni veľmi vysoko na treťom mieste. Silvia sa vytrápila v podstate neférovými podmienkami pre hendikepovaných pretekárov a jej výkon stačil na slušné 34. miesto v kategórii Para.

Nasledovala kvalifikácia v disciplíne TempO. Samotná kvalifikácia tentokrát nebola rozdelená na skupiny a postupovalo 36 najlepších pretekárov. Od Jana a Dušana sa povinne očakával postup a od Silvie len veľké prekvapenie mohlo znamenať kvalifikáciu. Predpoklady sa naplnili. Jano sa veľmi dobrým výkonom kvalifikoval z 9. miesta a Dušan s výkonom na istotu zo 16. miesta. Silvia obsadila nepostupové 77. miesto.

Finále TempO sa štartovalo v opačnom poradí. Dušan nemal svoj deň v jeho obľúbenej disciplíne a po relatívne slušnom výkone na 5. stanoviskách nezvládol posledné dve verejné stanoviská (čerstvá novinka v tejto sezóne), kde až 5 chýb nedávalo nárok na dobrý výsledok. Tentokrát to stačilo len na 24. miesto. Jano podal excelentný výkon a len s dvoma chybami zaslúžene získal striebornú medailu.

Posledným oficiálnym pretekom bola druhá časť PreO. Vzhľadom k výsledkom prvého dňa už na úspech mohol pomýšľať len Dušan. Okrem Prvého Taliana Ceru s jednou chybou, mal spolu s ďalšími šiestimi pretekármi len dve chyby. Relatívne jednoduchší terén (golfový areál) a jeho najlepšie časové kontroly po prvom dni boli slušným predpokladom pre úspech. Psychický tlak, nedostatok skúseností a drobná fyzická indispozícia sa ale ukázali ako kľúčové, keď ešte v polovičke trate bol bezchybný, ale v závere urobil 3 chyby na najľahších kontrolách. V tejto časti skončil 38., Jano 39. a Silvia na 33. mieste v kategórii Para. V súčte za obidva dni Dušan obsadil konečné 16. miesto (historicky najlepší výsledok Slovenska v tejto disciplíne) a Jano skončil 34. mieste. Silvia v kategórii Para skončila na slušnom 31. mieste.

Súčasťou posledného dňa boli aj preteky družstiev kde sa rátal výsledok dvoch pretekárov z kategórie Open a jedného pretekára z kategórie Para. Silvia ešte len zbiera skúsenosti a tak sme na veľmi dobrý výsledok nemali v súčasnej konkurencii nárok, pričom sme ho nepodporili ani naším výsledkom v kategórii Open. V historicky končiacej súťaži družstiev sme obsadili 17. miesto. Túto súťaž od budúceho roku nahradia štafety, kde sa budú kategórie Open a Para pretekať zvlášť.

Trochu sme doplatili na priveľký tlak a nedostatok skúseností, ale aj tak sa nám podarilo priniesť medailu a s výhľadom do budúcich rokov je tu stále veľký potenciál pre dobré výsledky.

 

Predpokladané ciele v r. 2015 – porovnanie so skutočnosťou

Ciele vzhľadom k prvému roku fungovania sekcie Presnej orientácie ešte neboli pre rok 2015 definované.

 

Reprezentačný výstroj, materiálové zabezpečenie, správa materiálu:

Momentálne nemá reprezentácia v presnej orientácii takmer žiadne reprezentačné vybavenie. Čiastočne sa využívajú staršie použité verzie dresov a overalov sekcie orientačného behu (dnes už sekciou nepoužívané), ktoré ale nie sú použiteľné pre všetkých. Pre potreby MS bol vyrobený špecializovaný dres (iba vrch) v jednom kuse pre pretekára.

 

Iné:

Informácie, dokumenty a odkazy budú postupne pribúdať na stránkach sekcie Presnej orientácie http://trail.orienteering.sk

 

 

Vypracoval: Dušan Furucz, reprezentačný tréner PO

Pridaj komentár