MS Taliansko – rozbor TempO

Keďže Janko už bližšie popísal našu účasť na prvých majstrovstvách sveta, ja som sa odhodlal napísať detailný rozbor jednotlivých závodov. Teraz konkrétne disciplíny TempO.

Hlavným zmyslom je odpovedať v čo najkratšom čase na niekoľko úloh kde je správne umiestený lampión. V prípade nesprávnej odpovede sa prirátava penalizácia 30 sekúnd. Už pred samotnými pretekmi sme riešili najvhodnejšiu taktiku. Vzhľadov k relaívne nízkej penalizácii ( len 30 sekúnd) bolo dosť na zváženie odpovedať akokoľvek, ale v najkratšom možnom čase. Napríklad pri zhluku so 4 kontrolami a odpovedi do 5 sekúnd to znamenalo výsledný čas 125s. A zo štatistického hľadiska pri odpovedaní samých Z je dosť veľká šanca aspoň na jednu správnu odpoveď – to by už vychádzalo na 95 sekúnd (reálne bola na každom zhluku minimálne jedna odpoveď Zero). Ja osobne som pri poslednom Tempe v Prahe pri dôslednom kontrolovaní popisov dosahoval časy od 65 do 111 sekúnd, čo vychádzalo pri druhom najlepšom triafaní správnych odpovedí len na podpriemerný výsledok.

Obidvaja sme sa rozhodli pre rozdielnu taktiku. Ja som chcel ísť tvrdo na čo najnižší čas bez kontrolovania popisov s rizikom prípadných chýb a Janko išiel viac na istotu. Pred samotnými pretekmi sme ešte absolvovali model, ktorý mal potvrdiť, alebo vyvrátiť naše očakávania.

 

Model

 

Map_TempO_M_1

1:1          Neriešil som popis, ale len umiestnenie. Jediný lampión vľavo od jazera v predpokladanej vzdialenosti. Až dodatočne po modeli zisťujem, že to nebol výrazný strom, ale húština.

1:2          Vidím koniec cestičky, ktorá síce trochu smeruje inam ako by mala, ale je to len tréning. Prvá chyba – tak ako väčšina som sa dal nachytať.

1:3          Jediný lampión ďaleko vpravo a na správnej strane jazera. Bez toho aby som sa tam pozrel dávam po pamäti F. Po tréningu sme riešili či to nemohol byť chyták na ktorej strane plotu to malo byť, ale podľa vyjadrenia českých kolegov sa takéto úlohy na majstrovstvách nedávajú – ale väčšina si to aj tak kontrolovala :-).

1:4          Kontrola je v teréne mimo umelého objektu a na mape stred krúžku vychádzal na krížik. Samozrejme som si nepozrel popis a dávam nesprávne Zero v očakávaní kontroly na umelom objekte miesto na lúke.


Map_TempO_M_2

2:1          Bolo treba len určiť správnu stranu kôpky (nos) a skontrolovať vzdialenosť (využil som mostík na ľavej strane kôpky)

2:2          Túto úlohu som vlastne vyriešil v predošlej – už len stačí nahlásiť Bravo.

2:3         Jednoduchý chyták. Lampión je na inom krížiku, ktorý nie je v mape. Hneď na prvý pohľad má byť kontrola vedľa mňa a je pritom ďaleko. Jasné Zero.

2:4          Kontrola má byť hneď vedľa mňa pred lúčkou. Najbližšie má k tomu Echo.


 

Po dvoch hodinách čakania necelá minúta rozhodovania. Keď k tomu prirátam pomaly tri hodiny cestovania je pekný deň za nami. Zatiaľ mierne rozpaky. Výsledky nám z bratom vychádzajú porovnateľne – plánujem teda nemeniť taktiku.

 

Kvalifikácia

Ráno musíme veľmi skoro vstávať. Je to ďaleko a obidvaja štartujeme na začiatku. Čaká nás 6 zhlukov a lesný terén, ktorý by nám mal viac vyhovovať ako park. Najprv odchádza Janko autobusom na štart a ja idem zbytočne ako jeden z mála do karantény. Prehliadka vecí či nemám mobil a po chvíľke čakania idem na autobus a ešte stihnem vidieť brata tesne pred štartom. Rozprávam sa s Liborom kým odštartuje a potom už aj ja vyrážam na trať. Ale nie na dlho.


Hneď na prvej kontrole je zápcha (predomnou sú ešte traja pretekári). Čakanie úspešne využívam na vytvorenie virtuálnej mapy okolia.

Map_TempO_Q_1

1:1          Už prvá kontrola je pekný chyták. Viem však, že sedím na ohybe a kontrola má byť za mnou. Bez rozmýšľania a straty času dávam Zero.

1:2          Hrebienok mám zmapovaný, už je len otázkou času doladiť výšku a vzdialenosť od cesty – Charlie.

1:3          Jediné dlhé údolie pod cestou, kontrola vzdialenosti – Echo.

1:4          Jama hneď vedľa mňa – Bravo.

 Celé mi to trvá 21 sekúnd – jednoznačne najrýchlejší čas a virtuálne vedenie. Príliš si verím a prichádza hneď trest.


Map_TempO_Q_2

 

2:1          Identifikujem kôpku vľavo od dlhého údolia – Bravo.

2:2          Viem, ktorý je to hrebienok, ale prichádza skrat – neriešim výšku. Pritom sa bolo treba len odraziť od predošlej úlohy. Lampión nemohol byť v rovnakej výške – miesto Zero dávam Delta.

2:3          Údolie či skôr dlhá ryha bolo jednoznačné a tak sa riešilo len umiestnenie lampiónu na jeho línii. Ja aj Janko dávame Zero, pretože predĺženie azimutu lampiónu voči kameňu za ním vychádza jednoznačne mimo. Ale niečo je zle – vraj to bolo Echo. Chýbajú nám skúsenosti a niečo sme asi prehliadli, alebo nemáme odvahu podať protest hneď na našich prvých pretekoch na svetovej scéne:-).

2:4          Len porovnanie voči prvej úlohe. Hrebienok pod kôpkou – Alfa.

Trvá mi to pekných 33 sekúnd, ale 60 sekúnd penalizácie už také pekné nie je.


 

Map_TempO_Q_3

3:1          Padá na mňa obvyklá malomyseľnosť. Domapujem sa k správnemu hrebienku a potom si poviem, že tam vidím nejakú virtuálnu ryhu oveľa vyššie  a dávam nezmyselne Zero.

3:2          Ten hrebienok bol na mňa pri danej rýchlosti príliš ťažká kontrola. Zdala sa mi to trochu viac vpravo, ale nemal som najmenšiu šancu nájsť záchytný bod voči, voči ktorému by som to porovnal. Alfa nebola správna odpoveď, bolo treba dať Zero.

3:3          Prestal som si vymýšľať a dávam správne Echo, keď už daný priestor poznám z riešenia prvej kontroly.

3:4          Trochu nepríjemná kontrola malý nos, ale dá sa k nej odspodu postupne prepracovať – Charlie.

Čas 34 sekúnd a znova 60 sekúnd penalizácie. Začínam byť psychicky unavený a vnútorne sa presviedčam to nevypustiť. Nachvíľu sa mi to darí.


 

Map_TempO_Q_4

4:1          Predstavujem si, že mapujem. Tu by som dal veľký hrebienok – Alfa.

4:2          Jediná malá lúčka priamo predo mnou- Charlie

4:3          Kôpka za lúčkou – Delta

4:4          V údolí vedľa lúčky nie je lampión – Zero.

Ak sa trochu sústredím tak to ide. Pekných čistých 30 sekúnd. Ale už meliem s posledného. Ono sa to nezdá, ale je to dosť psychicky náročné a navyše ma to prestáva baviť.

 


 

 

Prichádza moja kríza. Nasleduje veľmi ťažký zhluk, ktorý je dosť na náhodu a bola tu aj najnižšia úspešnosť 45, 28, 48 a 20 %. Na majstrovstvá sveta je to naozaj nízka úspešnosť. Osobne som sa dopotkýnal na kontrole, pretože výhľad bol krytý dáždnikom a usporiadateľ si dal dosť záležať aby som si nevidel ani na nohy nieto ešte do terénu. Samotný zhluk bol vo veľmi plochom teréne kde sa riešili záhyby ryhy ktorá nebola príliš viditeľná.

Map_TempO_Q_5

5:1          Začínam paralelnou chybou. Som posunutý o jednu vrstevnicu a dávam miesto Bravo Foxtrot

5:2-4      Následne mi to samozrejme vychádza na samé Zero. Aspoň nestrácam čas rozmýšľaním a s trochou šťastia sa triafam do jednej kontroly.

Strávil som tu 29 sekúnd a dostávam penalizáciu 90 sekúnd. Pri odchode mi je jasné aká je to katastrofa. To ma mobilizuje a aspoň sa snažím pri posledných úlohách.

 


 

Nasleduje nádherná skalnatá pasáž pri ktorej bolo najdôležitejšie identifikovať úzky skalnatý hrebeň vľavo od rozhodovacej pozície

Map_TempO_Q_6

6:1          Stačilo pochopiť mapára a stupeň generalizácie. Už pri príchode som identifikoval svoju pozíciu v priestore a potom nebol problém nájsť menší zráz pri veľkom – jednoznačné Echo.

6:2          Lampión bol len na úzkom skalnatom hrebeni, nie za ním – Zero.

6:3          Lahôdka pre mňa ako mapára, len sa domapovať k správnemu ohybu – Delta.

6:4          Podľa mapy mala byť kontrola hneď vedľa mňa a to nespĺňala ani jedna – Zero.

Čas 27 sekúnd patrí medzi takmer najlepšie.


 

Môj čistý čas strávený odpoveďami je 174 sekúnd (5 najrýchlejší). Horšie je to už zo správnymi odpoveďami. Za 7 nesprávnych odpovedí je 210 sekundová penalizácia a výsledný čas 384 sekúnd vychádza na 9 miesto hneď za Jankom, ktorý ma poráža o 3,5 sekundy (taktikou na istotu – mal o dve chyby menej). Zamrzí hlavne 5 zhluk, kde som ani netušil čo dávam a stratil som tam 90 sekúnd. Ani nejdem písať na akom mieste som po kvalifikácii mohol byť. Nakoniec to tak asi bolo lepšie, skúsenosti s ďalšej disciplíny varujú (ale to už predbieham dej).

 

Finále

 

Po dlhom čakaní a presune do vedľajšieho mestečka nás konečne čaká finále. To prebieha v parku, kde nemáme toľko skúseností ale aj tak by to snáď nemuselo byť najhoršie. Nabudený skvelým výsledkom si vnútorne pripravujem asi zbytočne riskantnú taktiku. Ešte si neuvedomujem na akých pretekoch to vlastne som a aká je tu konkurencia. Už som vo finále a najhoršie umiestnenie bude 24 miesto. A nič iné ako prvá šestka ma nezaujíma. Mladícka nerozvážnosť v mojom veku, alebo priveľká túžba po úspechu ?


 

Prvý zhluk je dosť nepríjemný. Rozhodovacie stanovište je umiestnené tak, že nie je vidno najväčšiu cestičku (v mape zo západu na východ) a chce to silné nervy nespanikáriť.

Map_TempO_F_1

1:1          Strácam na začiatku nejaký čas nájdením sa, ale strom by mal byť reálne oveľa ďalej ako vidím lampión – dávam Zero.

1:2          V teréne sú len dva ploty, už len treba pochopiť, že biela plocha je obrovský strom – Foxtrot.

1:3          Stromy pri cestičke vľavo, to bude asi Alfa.

1:4          Lampión pod výrazným stromom – Echo.

1:5          Nevidno poriadne tú najväčšiu cestičku a dávam sa nachytať na paralelnú chybu – miesto Charlie dávam Bravo

Som trochu v rozpakoch a zatiaľ nemám tušenia koľko správnych odpovedí mám. Výsledných 45,5 sekundy a jedna 30 sekundová penalizácia je zatiaľ priemerný výsledok.


Map_TempO_F_2

Zdá sa mi, že som pomalý a skracujem čas na odpovede.

2:1          Vpravo od cesty je hrebienok, ale v okolí nie je žiadny lampión – jasné Zero.

2:2          Kameň hneď pri hrebienku dosť uľahčuje odpoveď – Delta.

2:3          Ako jeden z mála dávam Zero miesto Alfa a doteraz nechápem čo som tým myslel.

2:4          V rýchlosti neriešim vzdialenosť a samozrejme odpoveď Foxtrot – malá húština vedľa cesty v dvojtretinovej vzdialenosti nemôže byť správne.

2:5          Znova ma zachraňuje kameň. Jediná húština vľavo je Bravo.

Odpovedám za skvelých 30,5 sekúnd (najlepší čas 28s). Treba však k tomu prirátať 60 sekúnd penalizácie.


 

 Tretia sekcia bola asi najťažšia. Asi ani nie tak kontrolami ako faktom, že lampióny boli rozmiestnené v približne 200° výseku a bola sa treba otáčať aj dozadu na obidve strany. Dokonca bol na to neúspešne podaný protest kvôli nerovnakým podmienkam – hlavne pre pretekárov s kategórie Para (táto disciplína sa hodnotila spoločne pre obidve kategórie).

Map_TempO_F_3

3:1          Bolo treba vľavo identifikovať veľký výrazný strom zakreslený ako lesík. Chvíľu som váhal na presnom umiestnení, ale pri 5m Zero tolerancii mi to stále vychádza na Alfa.

3:2          Medzi mnou a najbližšou križovatkou je vpravo jediná veľká lúka s malými stromami – Echo

3:3          Blízko plota v zhluku malých stromov je jediný lampión – Delta. Pri danej rýchlosti nerátam stromy ani sa ich nesnažím identifikovať. A mal som. Kontrola je tesne vedľa a teda Zero.

3:4          Musím sa obrátiť aby som videl lampión. Je tam výbežok lúky a na ňom lampión – Foxtrot. Znova platím daň za rýchlosť. Je to tesne vedľa.

3:5          Pri malých stromoch za veľkým stromom z prvej úlohy sú dva lampióny tak musím spomaliť a identifikovať ktorý je ktorý – Charlie.

Odpovedám v druhom najrýchlejšom čase 33 sekúnd. Samozrejme treba znova prirátať 60 sekúnd za dve chyby.


Map_TempO_F_4

Prichádza pekná štvrtá časť. Pri ukazovaní lampiónov to usporiadateľka dosť fláka a nevidím všetky lampióny. Nenachádzam však odvahu ju zastaviť a po známych slovách „čas beží teraz“ mám smolu.

4:1          Identifikujem roh ihriska a stromy tesne za ním a darí sa mi zľava dorátať aj počet lampiónov – Echo

4:2          Ďalšia kontrola je tesne vedľa, ale na požadovanom strome nie je lampión – Zero

4:3          Relatívne ľahká kontrola. Len určiť hornú asfaltovú plochu s altánkom za ním kontrola Alfa.

4:4          Za známym stromom s dvojky je lampión. Problém však nastáva pri rátaní. Medzi prvými dvomi lampiónmi sa na ceste nachádza červeno biela bariéra, ktorú rátam za jeden lampión. Namiesto správneho Charlie dávam Delta.

4:5          Na hrebienku medzi dvomi húštinami mi žiadny lampión neukazovali tak dávam Zero. Zrazu vidím niečo červeno biele. Lampión !!!! Super – tak to je podraz.

Odpovedám za 34 sekúnd. Cítim sa však trochu podvedený. Ďalších 60 sekúnd penalizácie, ale tentokrát to nie je až tak mojou chybou.


 

Únava je za celý deň dosť značná a ani na poslednom zhluku nás nešetria – znova veľký rozhodovací uhol a chcem to mať konečne za sebou

Map_TempO_F_5

5:1          Jediná taká veľká asfaltová plocha vpravo a pri nej stromy – Foxtrot

5:2           Presne na opačnej strane je pod cestou a pod malým zrázom výbežok lúky – Alfa

5:3          Veľa stromov v parku a nechce sa mi to hľadať – ledabolo dávam Delta. Malo to byť oveľa ďalej.

5:4          Stačilo predĺžiť líniu cesty, za križovatkou stromy vľavo – Bravo.

5:5          Konečne posledná kontrola. Ohyb cesty, križovatka – okraj lesa. Odrátam zľava lampióny – štvrtý je Delta. Na správnu odpoveď, ale bolo treba zarátať aj lampión úplne vľavo a ja som začal až pri druhom.

Čas je slabší (41 s) a znova 60 sekúnd penalizácie.


 

Cítim sa biedne a v Interview to aj dávam počuť. Príliš som chcel a príliš som sa veľakrát zbytočne ponáhľal čo vyústilo v radu zbytočných chýb. Okrem prvého zhluku s jednou chybou som na ostatných urobil po dve chyby a k výslednému času 184 sekúnd sa mi prirátalo 270 sekúnd penalizácie. Výsledných 454 sekúnd znamená vo finále 16 miesto a po prirátaní času s kvalifikácie na konečné 12 miesto.

Aj keď bolo finále v parku tak trať bola extrémne náročná. Rozhodovanie komplikovali aj široké uhly pri rozhodovaní a nutnosť strácať čas opätovným počítaním lampiónov. Pred hlbším pádom ma zachránil fakt, že aj ostatný robili chyby. Ja som však bol aspoň dostatočne rýchly. Janko urobil o jednu chybu menej ale aj bez nej som bol takmer o minútu rýchlejší.


 

Čo k tomu dodať záverom ? Trochu nám s Jankom chýbali skúsenosti, hlavne ako sa vyrovnať s extrémnym tlakom, odhadnúť kedy prichádza kritické rozhodnutie a v danej chvíli pribrzdiť a zvrátiť to na svoju stranu. Konkurencia je veľmi vyrovnaná a rozhoduje momentálna forma (aj keď najlepší to dokážu takmer vždy). Dosiahli sme nádherné výsledky 12. (ja) a 14. miesto (Janko) a všetci nám gratulovali, ale predsa len mierna pachuť zostáva. Na medaily sme dnes asi nemali, ale prvá šestka bola veľmi blízko.

Táto disciplína je zjavne pre mladých a rýchle hlavy a dúfam že po návrate na Slovensko sa nám podarí túto disciplínu spropagovať práve pre nich.

Odkazy na oficiálne výsledky na webe majstrovstiev:

Kvalifikácia

Finále

Celkové výsledky

Pridaj komentár