Lipica 2016

Na druhé preteky sezóny v Presnej Orientácii sme sa po roku opätovne vybrali do Slovinska do oblasti známej pod menom Lipica, ktoré pri staviteľovi Krešo Keresteš sľubovali pekné zážitky. Prvá väčšia skupinka prakticky kompletnej reprezentačnej zostavy vyrazila dvoma autami v piatok od Jankovej práce v zložení ja s mojou polovičkou, Peťom a Palčom a druhé auto Janko s jeho polovičkou, Šimonom a Katkou.  Marián s rodinou s tretím autom vyrazili o pár hodín skôr aby sa vyhli zápcham pri Viedni. Po trochu úmornej ceste (pekne som si poblúdil) sme stihli prezentáciu a po rozvoze spolujazdcov a ďalšom blúdení nachádzame aj naše ubytovanie. Obyčajne keď pred pretekmi blúdim vyhrávam. A to som netušil, že nie je všetkým dňom koniec.

 

Ráno sme využili tréning na zoznámenie s terénom. Síce rovnaký terén ako minulý rok, ale aj tak nás uchvátil a ani naši kolegovia z reprezentácie neboli sklamaný.

lipica_2016_training

Terén prvej etapy Lipica Open nebol škaredý, ale na môj vkus bol príliš rýchly. Najlepšie zabehla Katka, ktorá bola v kategórii začiatočníci najrýchlejšia, Terezka bola šiesta v W18, Marián skončil jedenásty v M40 a Palčo bol v M 21E sedemnásty. My ostatní sme sa asi viac pripravovali na poobedňajšiu časť.

lipica_2016_m40_1

 

Na prvú časť v Presnej Orientácii (PreO) sme sa opätovne presunuli do Lipice. Najprv sme absolvovali krátke zoznámenie s terénom na modeli. Krasový terén s obrovským množstvom kameňov nesklamal.

lipica_2016_preo_model

IMG_4028

Trochu mi vadilo, že mapár vyhodil z mapy zelenú farbu a výrazné stromy tam nechal. Tie dosť pomáhali a neboli z môjho pohľadu také výrazné aby si zaslúžili miesto v mape. Síce som začal frflaním, ale inak to boli férové a nádherné preteky v krasovom teréne. Navyše teraz po pár dňoch trápenia s mapovaním na Červenom Kameni si oveľa viac vážim Krešovu prácu.

lipica_2016_preoJa som sa zasekol na 4 kontrole, kde som bol pôvodne rozhodnutý pre správne Zero. Bohužiaľ na demo mapke bol nový zvláštny symbol obojstranný zráz a ja som sám seba zbytočne presvedčil, že tu som prišiel na ten neexistujúci staviteľov chyták. Ešte som nedal 14 kontrolu kde aj po opätovnej návšteve rozhodovacieho stanoviska by som sa asi rozhodol rovnako. Áno podľa laserscanu to bolo asi správne, ale ako mapár by som využil povolenú odchýlku a tú vrstevnicu nakreslil inak.

lipica_2016_preo_solutionsV tejto disciplíne exceloval Palčo, ktorý iba s jednou chybou (tiež na 14.k) skončil na peknom treťom mieste. Porazil radu známych špecialistov a iba trochu pomalšia časová kontrola ho delila od víťazstva v prvom dni. Spomínaná 14 kontrola je nižšie.

IMG_4064

Janko bol piaty a ja ôsmy. Marián bol o tri sekundy za mnou na deviatom mieste. Ostatní sa zoznamovali zo zradnosťami krasového terénu a pár chýb navyše ich odsunulo z popredných miest.

IMG_4020

 

 

Po oddychu nasledoval druhý deň presunom na druhú etapu Lipica Open 2016 cez Taliansko (tesne pri hraniciach). Ten sa ako obvykle nezaobišiel bez niekoľkých zbytočných kľučiek. Samotný terén bol neporovnateľne krajší a ťažší. Oproti predošlému dňu menej kontrol, ale formát klasiky umožňoval o to viac volieb postupov. Ja som na tretej kontrole nepríjemne spadol a takmer si vyrazil dych. Pre tejto udalosti som stratil čip a zistil som to až pri razení na ďalšej kontrole, ktorá bola trochu ďalej ako mi bolo milé. Hľadaním a vracaním sa som stratil skoro polhodinu. Už som sa tešil na novú verziu čipu, keď som ho pri kontrole znova našiel. Rozhodol sa naplno vychutnať si tieto preteky a nevzdať. Na konci mi už síce dochádzali sily ale stálo to za to. Tentoraz bola z nás najlepšia Terezka. Bola v W18 siedma, Marián bol znova jedenásty v M40, Katka šestnásta v začiatočníkoch a Šimon sedemnásty v M21A.

lipica_2016_m40_2

Poobede sme sa znova presunuli do Lipice na moju obľúbenú disciplínu TempO. Zdala sa nám z bráchom trochu ľahká na možnosti daného priestoru. Dosť pomáhalo čakanie na kontrolách a veľmi veľa do diaľky svietiacich kontrol, čo je pre nás nebezpečná výhoda. Aj tak som bol v prvej časti dosť pomalý kvôli kontrole popisov. V druhej polovičke som sa na to viac menej vybodol a hneď to bolo vidieť. Zaskočila ma kontrola 3/5. Vedel som že je lampión na ohybe a nie na konci plotu. Neveril som však, že Krešo dá pri Zero tolerancii 4 metre iba 1 metrový posun. Ešte nepotešila 6/2 kde som zabudol zarátať jeden lampión. Zvyšné dve chyby šli na vrub rýchlosti ako akceptovateľné riziko.

Daný čas v pohode stačil na víťazstvo, Janko bol síce v čistom čase o šesť sekúnd rýchlejší, ale jedna chyba navyše (30 sekundová penalizácia) ho posunula za mňa. Veľmi pekne išiel Šimon, ktorý mal identický čas ako Janko, ale o pár chýb navyše. Jeho výkon je prísľubom do budúcnosti a tu mu to vynieslo 10 miesto. Tamara a Terezka boli za sebou na 17 a 18 mieste, Marián bol dvadsiaty prvý. Trochu mal smolu Palčo, ktorý až v cieli po našom vysvetlení pochopil záhadu zo stranovými úlohami. Stálo ho to kopec času a najmenej 5 chýb.

lipica_2016_tempo

 

Potom sme dlho čakali na celkové výsledky, pretože brácho nechcel ísť domov bez ceny. To sa mu vypomstilo, lebo bol len druhý o 0,08 bodu (reálne asi o 1,5 sekundy). Neviem či viac teší ten rozdiel, alebo to, že som po dlhom čase znova pred ním. Marián bol celkovo dvanásty a Palčo štrnásty.

 

Ešte odkaz na výsledky v TrailOstránku pretekov v orienačnom behu Lipica Open kde nájdete aj mapy obidvoch kategórií Elita zo všetkých etáp.

Pridaj komentár