Feud Cup 2014

Feud Cup 2014

Záver sezóny v Presnej Orientácii sme sa rozhodli ukončiť na pretekoch Feud Cup v Záhrebe s veľmi silnou konkurenciou, ktoré sme poňali aj ako rodinný výlet (aby sme sa našim polovičkám odvďačili za celoročné trápenie s nami). Čakala nás dlhá, ale prijemná 5 hodinová cesta. To by som však nebol ja aby som to trochu neskomplikoval. Na prvej pumpe v Chorvátsku som si zabudol hlavu v zatvárajúcich sa dverách spolujazdca na aute a poslednú hodinu a pol cesty som mal priloženú najstudenšiu fľašku vody, ktorú som na pumpe našiel aby som trochu zmiernil narastanie hrče na mojej hlave.

Samotné preteky sa konali v mestečku Jastrebarsko v parku Erdodijev asi 20km južne od Záhrebu. Prvý deň sme absolvovali disciplínu PreO (presná orientácia). Trať mala dĺžku presne 1km a 22 kontrol + 3 časové kontroly na konci. Nebol to taký typický park ako býva zvykom, ale skôr sa to trochu miestami blížilo normálnemu terénu čo nám s Jankom viac vyhovuje. Nejdem sa príliš rozpisovať o jednotlivých kontrolách, pretože najväčšia zložitosť trate spočívala v obrovskom množstve lampiónov a udržaním pozornosti, ktoré z nich patria k správnemu rozhodovaciemu stanovišťu. Okrem lampiónov bolo treba v teréne sledovať aj pásky pred, zboku a za kontrolami. Miestami to bolo trochu na hrane. Napríklad na rozhodovacom stanovisku pre kontroly 12-14 bolo miesto piatich lampiónov vidieť šesť. A na 15 k som dokonca videl miesto piatich až deväť lampiónov. Nakoniec som to riešil posunutím sa dozadu a vo výseku bolo nakoniec vidieť správny počet. Myslím si, že to bola veľmi pekná trať kde sa striedali jednoduché časti zo zložitými.

Feud_cup_PreO

Výsledky sa rozhodovali hneď na začiatku na dvoch najťažších kontrolách 2. a 3. Moja naštrbená karma ma nepotešila keď som hneď prvú jednoduchú kontrolu (odpoveď Bravo) razil do políčka pre druhú kontrolu. Samozrejme odpoveď pre druhú bola iná. Ostentatívne razím aj Zero aby bolo vidno že viem správnu odpoveď. Nakoniec danú kontrolu Ivo Tišljar sám ruší pretože bola trochu posunutá. Som tomu trochu rád. Nie kvôli tomu, že sa moja dvojitá odpoveď neráta. Ale skôr kvôli tomu, že ako člen Jury som nemusel rozhodovať o jej zrušení. S Krešom Kerestešom (druhý člen Jury) sme sa zhodli, že je nesprávne postavená ale pri dopredu definovanej štvormetrovej Zero tolerancii by to bolo asi ešte v nej a potom by to vychádzalo na A, ktorú zo špičky dal len Renato Bettin (vyhral by). Ja som jedinú chybu urobil na tretej kontrole, ktorú som si síce bol zozadu skontrolovať ale pri rozrušení zo zle razenej kontroly som posunul odpoveď na vedľajší lampión. Na časovej kontrole s tromi úlohami som strávil dlhých 21 sekúnd, ale tentoraz som si dal záležať aj na čítaní popisov a aby som ich absolvoval bez chyby. Nakoniec to nebolo až také zlé a obsadil som 8 miesto.

Feud_cup_PreO_solutions

 

Zažiaril Janko, ktorý spolu s ďalšími šiestimi pretekármi absolvoval trať bez chyby a jeho vynikajúcich 13 sekúnd na časovej kontrole znamenalo spoločné prvé miesto s Michele Cera z Talianska.

Večer sme urobili zadosť romantike prechádzkou po večernom Záhrebe, návštevou tamojších vianočných trhov a ukončení dňa spoločnou večerou.

V nedeľu po príchode na zhromaždisko polhodinu pred nulovým štartom o 10:00 sme okrem nás videli len jedno talianske auto a začíname šípiť nejaké problémy. Organizátor nestíha (zlyhala mu tlač z Ocadu a do rána to prerábal) a štart je nakoniec o dve a pol hodiny posunutý. Nie je zrovna najlepšie počasie (ale na November aspoň relatívne teplo) a ja štartujem až takmer na konci. A tak si aspoň pozrieme mestečko Jastrebarsko.

Preteky v TempO mám oveľa radšej a aj sa mi v nich viacej darí. Sú to vraj prvé preteky v TempO, ktoré Ivo Tišlar robí a tak sme všetci v netrpezlivom očakávaní. Zo zhromaždiska je vidno niekoľko lampiónov a vyzerá to na samé stranové úlohy (stromy a kríky). Už dlho si chcem vyskúšaj aj novú taktiku a to občasné čítanie popisov kontrol pri Tempe a dnes je na to jedinečná šanca.

Začínam ako obvykle trochu nešťastne. Na prvom zhluku pri poslednej úlohe vidím pri odchode v preukaze písmeno „C“ a nechápem ako sa tam objavilo. Bolo to jasné Bravo, ale dlho váham a s postupujúcim časom nemám odvahu to ísť reklamovať. Vo výsledkoch som bol jediný s touto odpoveďou. Aspoň si dávam záväzok kontrolovať si výsledky hneď po skončení odpovedí. Celková úspešnosť sa zlepšuje a až na dve výnimky už odpovedám správne. Stranové problémy malo zmysel kontrolovať len v jednom prípade, kde kontrola bola na opačnej strane. Aj tak ma však potešil výsledný najrýchlejší čistý čas 180 sekúnd čo bez kontroly popisov mohlo byť ešte o 30-60 sekúnd rýchlejšie. Najťažší bol tretí a piaty zhluk kde boli veľmi pekné chytáky. Na priloženej fotke vidno druhú úlohu na treťom zhluku kde kontrola mala byť na rohu múriku. Ten bol z diaľky nejasný a jasný domček kde bol lampión bol schovaný pod krúžkom.

feud_cup_t3_2  IMG_0755

Toto som vyriešil ale nedal som Zero o úlohu ďalej. To už sa mi zdalo za hranou pravidiel. V mape bol len jeden vývrat a v teréne dva, pritom ten druhý bol čírou náhodou schovaný za smetiakom 🙂 (fotka je fotená už vedľa toho smetiaka). Ja by som mapoval obidva, alebo ani jeden – reálny rozdiel vo výške bol len 20cm. Pointa však bola v tom riešiť to voči výraznému stromu za ním.

 

feud_cup_t3_3

IMG_0759

 

Veľmi sa mi páčila druhá úloha v piatom zhluku kde som sa nechal nachytať na nemapovanú križovatku ciest v porovnaní s a asfaltovou križovatkou.

 

feud_cup_t5_2

Na ostatných zhlukoch záležalo hlavne na rýchlosti rozhodovania.

 

feud_cup_tempo_s

Nakoniec môj výkon s troma chybami stačil len na tretie miesto. Remo Mandela to zvládol bez chýb v slušnom čase a to som ja nedokázal. Janko s jednou chybou navyše končí kúsok za mnou na piatom mieste.

V súčte za obidva dni vyhráva Ivica Bertol z Chorvátska, pred Krešo Keresteš zo Slovinska a Remo Madella z Talianska. Na Slovensko zostáva len štvrté (Janko) a piate miesto (ja).

IMG_0795

 

Týmito pretekmi končí aj CRO-ITA-SLO TrailO Cup 2014. Víťazom sa stal Remo Mandela (na obrázku v strede).

IMG_0801

My sme mali na výraznejšie prehovorenia poradia  príliš málo absolvovaných pretekov ale aj tak konečné 21. (ja) a 28. (Janko) miesto poteší. Hádam budúci rok.

Ešte odkaz na stránky s výsledkami kde je aj súbor s detailnými výsledkami a riešeniami.

Pekné preteky na ktoré sa aj kvôli pár problémom oplatilo ísť.

Pridaj komentár