TempO v Prahe (Český rankingový pretek) – 1.5.2014 – reportáž porazeného 

Pôvodne sme tieto preteky plánovali vynechať, ale pretože Jelka bežala v nedeľu maratón v Regensburgu  tak som sa nechal bratom presvedčiť a urobili sme si s mojou polovičkou predlžený víkend v Západných Čechách.

Dosť som si v tejto disciplíne veril po poslednom úspechu v Prahe a celkom rýchlo mi to išlo aj na trenažéri na talianskych stránkach TrailO. Pred štartovné napätie, ktoré som naposledy zažil ako dorastenec a zlé pochopenie pokynov  „Směrová odchylka umístění lampionu do 135 ° a posun na správném objektu menší než 3 m není považována za důvod k odpovědi Z (Zero).“ trochu zhatilo moje plány.  Akosi som podvedome očakával, že to budú samé stranové kontroly a zbytočne som veľa času strávil kontrolovaním popisov čo prakticky zdvojnásobilo môj čas na kontrolách a navyše nič nevyriešilo. Prikladám linku na riešenia jednotlivých zhlukov 0-4, 5-6, 7-8 aby ste vedeli o čom píšem.

Najprv bol jeden testovací zhluk (0) kde ma utvrdili v mojej teórii o stranových kontrolách, ktorý bol celkom ľahký ale utvrdil ma v mojom chybnom rozhodnutí.

Celkom dlho (na moje nedočkavé očakávania) som čakal na štart, ale nakoniec prichádza rad aj na mňa. Jednotka mi prišla ľahká „A“, bolo treba odrátať len chodníky – tretia, alebo štvrtá odbočka, ale pre istotu to rátam niekoľkokrát (takto to šlo so mnou stále). Na druhej kontrole riešim miesto mapy popisy a dávam nezmyselne „D“ miesto „C“, na tretej a štvrtej nie je našťastie podľa popisov čo riešiť a podľa mapy vidím, že obidve kontroly sú na nesprávnom mieste a dávam 2 x správne „Z“.  Kontrola na cestičke v údolí bola v teréne príliš blízko stromčeka a ten roh bieleho lesa som mal už toľkokrát prerátaný, že nebolo čo riešiť.  Zatiaľ mám pozitívne pocity – dokonca ma usporiadateľka pochválila, že ako jeden z mála mám správne obidve kontroly typu „Zero“.

Presúvam sa na druhý zhluk kde napriek karanténnej zóne je z čakacieho miesta vidno dva lampióny naľavo. Zamýšľam sa nad možnosťami a ako vždy to komplikujem keď mám na niečo priveľa času. Piata kontrola je až príliš zrejmé „Z“ – v mape to malo byť hneď v pravo vedľa mňa a lampióny sú ďaleko na vedľajšej kôpke. Šestku mám naštudovanú až príliš a neviem sa rozhodnúť. Zdá sa mi trochu ďalej ako by mala byť, ale voči domu napravo to nie je až také hrôzostrašné a tak dávam miesto „Z“ nesprávnu odpoveď „B“  Siedmu  kontrolu je možné ľahko identifikovať voči rohu budovy za ňou. Dôkladne študujem popisy a neviem sa rozhodnúť či nie je trochu posunutá smerom ku mne, alebo odo mňa. Nakoniec si hovorím, že to nemôže byť viac ako tri metre a „Z“ to nebude a je to  správne a teda „C“.  Osmička je ľahká a jasné „A“ pri konci cesty.

Tretí zhluk je už zaujímavejší. Deviatku nemusím riešiť popisy jasné „Z“ – kontrola je na inom objekte.  Pri desiatke prvý krát majú zmysel popisy a nemám problém povedať správne „A“. Na jedenástke znova stratím kopec času. Je to jasné „F“ ale neverím si a dvakrát prepočítavam chodníky a počet trávnikov zľava aj sprava. Trochu ma tam miatol nemapovaný výklenok. Nakoniec po x preverení poviem to slovíčko Foxtrot. Dvanástka je znova na inom objekte – neriešim popis a dávam správne „Z“. So 66 sekundami je to dnes najrýchlejšie riešenie zhluku – hrôza.

Na štvrtom zhluku začínam nesprávnou odpoveďou „D“. Bola to jasné „F“, ale zjavne prišlo nejaké moje zatmenie. Nasleduje trochu nepríjemné „Z“ – je tam malý plôtik a kontrola je okraj pieskoviska. Hodnú chvíľu riešim či ten plot je jeho okraj, alebo pred ním, ale nakoniec to nejako identifikujem. Nasleduje ďalšie „Z“ s ktorým nemám najmenšie problémy – kontrola je na inej húštine.  Znova ten istý plot – teraz je to konečne rýchla odpoveď – „B“.

Na piatom zhluku chytím totálnu depresiu na sedemnástej kontrole. Po pár sekundách viem, že som niekde v úplne inom časopriestore, ale bojím sa povedať „Zero“. Dokonca sa pýtam či mi dali správnu mapu a snažím sa ju otočiť o 180°. S obrovskou stratou času zisťujem ako je to posunuté a nachádzam odvahu na správnu odpoveď. Prácne si overujem osemnástu kontrolu voči okolitým objektom  keď zrazu počujem slová dvadsať sekúnd do konca. To si robia srandu ? Takú vetu počujem prvý krát – taký pomalý som ešte nebol. Ihneď hovorím správne „Echo“ a v priebehu asi 10 sekúnd správne odpovede „Alfa“ a „Bravo“ na ďalšie kontroly, ktoré sú umiestnené na priľahlých kopcoch. Asi naozaj potrebujem trochu stresu na prevádzkovú teplotu.

Šiesty zhluk začína „Z“. Síce si už nepamätám čo to bolo za úlohu, ale kontroly takého typu mi väčšinou nerobia problémy a dávam správnu odpoveď. Na dvadsiatej druhej sa dávam nachytať na ohyb chodníka, ktorý vyzeral ako koniec chodníka a miesto „D“ dávam  nesprávne „F“.  na 23kontrole očakávam podraz už pri oznamovaní kontrol – podľa ISSOM sa smetné koše predsa do mapy nedávajú. Potvrdzujem si to líniou voči veľkým húštinám – je to jasné „Z“. Na 24k mi chýba popis – bez popisu je to stred kôpky a ten vychádza mimo krúžku, ale predpokladám, že to tak nemysleli. Odrátam si výrazné stromy a po predĺžení línie mi to vychádza správne na „C“.

Na siedmom zhluku prichádza moja hlavná kríza. Už ma to prestáva baviť a akosi sa neviem stotožniť s mapou. Identifikovať správny ohyb malého plota na 25k je relatívne ľahké – dávam „E“. Potom, ale nasledujú dve chyby. Na26k miesto „Z“ dávam „C“ a na 27k naopak „Z“ miesto „D“.  Spätnou analýzou mi to vychádza, že som nesprávne identifikoval dve húštiny a tým mi vznikol jemný posun. Našťastie posledná kontrola v tomto zhluku bola už len na doplnenie a koniec živého plota nebolo problém identifikovať ako „A“.

Posledný ôsmy zhluk sa ešte vypínam k slušnému výkonu. Síce to nie je rýchle, ale aspoň sa triafam do všetkých. Najprv je to jasné „Z“ na inom strome, potom sa chvíľu trápim s určením rohu húštiny „A“. Na 31k chvíľu váham – snažím sa presne (čiže zbytočne komplikovane a dlho) odhadnúť kde je to medzi stromom a húštinou.  Konečne je tu posledná kontrola a tu treba len nájsť správnu stranu stromu „B“.

Po takmer hodine trápenia to mám za sebou a neviem sa zbaviť rozporuplných pocitov. Nebola to katastrofa, a chvíľu som mal dokonca pocit, že by som mohol byť lepší ako Janko. Ten nakoniec vyhral (27 správnych odpovedí), takže naša vzájomná bilancia sa znova zhoršuje. Mne to tentokrát stačilo len na 10 miesto. Síce som mal druhý najlepší počet správnych odpovedí (26), ale skoro dvojnásobný čas na odpovede. Dnes len 30  sekundová penalizácia nahrávala rýchlym odpovediam a to som takticky nezvládol.

Ešte by som sa dodatočnechcel usporiadateľom poďakovať za pekné a zaujímavé preteky.

Pridaj komentár